100% jezelf kunnen zijn, gelijkheid en een veilige toekomst voor iedereen. Belangrijke thema’s die dit jaar centraal staan tijdens Pride Week 2023*, maar die ook 365 dagen per jaar voelbaar zijn bij e-office. Want jezelf kunnen zijn -ook al vindt een ander je ‘anders’- moet zich niet beperken tot 1 week per jaar.
Daarom hechten we bij e-office ook veel waarde aan onze kernwaarden: samen, veilig, nieuwsgierig en vrijheid. Bij e-office voel je je veilig. Je kunt zijn wie je bent en krijgt de vrijheid om het beste uit jezelf te halen. Want alleen zo sta jij volledig in je kracht. Voor ons heel vanzelfsprekend, maar helaas is dit nog lang niet bij iedere organisatie het geval.
Hoe we bij e-office zorgen voor meer diversiteit en inclusie in de organisatie? Principal Consultant Ernst Steffen deelt 4 principes, zodat diversiteit en inclusie een levend onderwerp blijven. Het hele jaar door.
* Pride Amsterdam (01-06 augustus): #YouAreIncluded
Het thema #YouAreIncluded staat zowel voor individuen als groepen die strijden voor gelijke rechten en een veilige toekomst.
“Ik heb als gay de afgelopen jaren regelmatig ervaren dat ik niet overal 100% mezelf kan zijn. Maar bij e-office kwam ik in een warm bad terecht”, vertelt Ernst.
“We staan absoluut voor een inclusieve workforce. Je wordt gewaardeerd om wie je bent als mens, om wat je in je mars hebt. We hebben respect voor elkaar én we worden gechallenged om het beste uit onszelf te halen. En dat helpt mij ook om mijzelf te zijn. Zo kijkt niemand er meer van op als ik in een bloemetjesbroek op kantoor kom. Of als ik feestend op Pride Week te vinden ben en daarna vertel over de gedenktocht naar het homo-monument. Zo’n werkgever en werkcultuur gun ik iedereen, en daar maak ik mij dan ook hard voor!”, vertelt Ernst.
In het vervolg van het gesprek vertelt Ernst enthousiast hoe je onderwerpen als inclusie en diversiteit meer kunt laten leven in je organisatie: “Wil je daadwerkelijk een verschil maken als organisatie in diversiteit en inclusie, dan moet je er structureel en concreet mee aan de slag gaan. Daarbij heb ik vier principes omarmd, die voor organisaties als handvatten kunnen dienen om met diversiteit en inclusie op de werkvloer aan de slag te gaan.”
De afgelopen jaren is er veel aandacht voor het onderwerp diversiteit en inclusie op de werkvloer. Onderzoek wijst namelijk uit dat een divers team veel voordelen biedt, zoals meer creativiteit, hogere medewerkerstevredenheid en een betere aansluiting bij de doelgroep of klanten die je bedient.
Maar is er ook daadwerkelijk iets veranderd in hoe we met elkaar omgaan en hoe wij naar talent kijken? En heeft iedereen nu gelijke kansen op de arbeidsmarkt, in bedrijven, binnen de overheid, de cultuursector of op scholen? Veel organisaties streven naar diversiteit en inclusie op de werkvloer, maar streven is nog wel iets anders dan actie ondernemen.
“Nu de Nederlandse samenleving steeds diverser wordt moet je daar als organisatie ook iets mee. Daarom adviseer ik organisaties allereerst om een ambitie te formuleren qua diversiteit en inclusie (D&I)”, vertelt Ernst.
“Denk na over wat jij als organisatie verstaat onder diversiteit en inclusie, waar je naartoe wilt en welke normen en waarden je daar vervolgens aan koppelt. Dit bijvoorbeeld in relatie tot de markt waarin je je als organisatie begeeft of juist met in achtneming van een maatschappelijke opgave die je waar te maken hebt. Ofwel, hanteer een bedrijfsmatige aanpak. Want D&I is geen korte termijn project, maar een blijvende activiteit.
Zijn de ambities bepaald? Dan is het volgens Ernst tijd om hier meetbare en bovenal haalbare doelstellingen aan te koppelen: “Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de man-vrouwverhouding in het management of het aantal mensen met een diverse achtergrond die je wilt laten in- of doorstromen. En neemt iemand afscheid van je organisatie? Vraag dan wat de reden is en of diegene tips heeft waar je als organisatie aan kunt werken. Op basis van die input kan je jouw doelstellingen ook weer uitbreiden en/of bijstellen.”
Als derde moet je inclusie en diversiteit ook uitstralen als organisatie zijnde. Extern, maar bovenal intern: “Practice what you preach: je moet niet alleen het streven hebben om als organisatie iets met diversiteit en inclusie te doen, maar je moet het ook in de praktijk waarmaken. En dat begint in mijn ogen top-down, bij de directie en het lijnmanagement om het goede voorbeeld te geven.”
Hij vervolgt: “Zorg dat er bijvoorbeeld een goede man-vrouw verhouding is en dat er verschillende culturen vertegenwoordigd zijn in het management. Maar kijk ook naar de balans en het evenwicht in de teams zelf. Want een divers team beklijft op lange termijn beter.”
Als laatste is het volgens Ernst ook belangrijk dat je in gesprek blijft met jouw medewerkers over thema’s als diversiteit en inclusie. Ernst: “Bedenk welke ambities en doelen je hebt, communiceer deze en houd je collega’s vervolgens ook op de hoogte van de voortgang, bijvoorbeeld via de interne communicatiekanalen. Maar vraag ook regelmatig naar hun mening: wat kan je volgens hen nog verbeteren op het gebied van diversiteit en inclusie?”
“Een heel simpel voorbeeld van hoe jij aan potentiële medewerkers kan laten zien dat je staat voor een inclusieve workforce, is door in je communicatie zinnen te gebruiken als: ‘We focussen op jouw kwaliteiten’ en ‘Diversiteit maakt dat we ons als organisatie blijven ontwikkelen.’ In plaats van: ‘Voor racisme en discriminatie is geen plek binnen onze organisatie’. Maar ook de medewerkersfoto’s op de over ons pagina, laten zien dat jij in een (cultureel) diverse organisatie terecht komt. Laat zien -of vertel- dat jij je als organisatie focust op de kwaliteiten van een persoon, ongeacht iemands nationaliteit, gender of geloof.”
Om de vier principes vervolgens te laten landen in je organisatie, heb je ook bepaalde instrumenten nodig. Ernst schreef hier eerder al een blog over, waarin hij drie praktische tips deelde. We lichten in deze blog één van die tips uit.
Een feestje is altijd leuk. Toch? Organiseer daarom regelmatig Culture Days op kantoor. “Dit hoef je natuurlijk niet altijd zelf te doen. Geef de medewerkers binnen jouw organisatie het initiatief.”
Ernst gaat enthousiast verder: “Weet bijvoorbeeld wanneer het Suikerfeest en Allerzielen is, of hoe het Chinees Nieuwjaar gevierd wordt. Of laat medewerkers vakantiedagen kiezen aan de hand van afkomst of geloof. Sluit je daar niet voor af, maar omarm het. Maak een feestdagenkalender aan, leg medewerkers uit wat de verschillende feestdagen betekenen en pas vervolgens ook de menukeuze in het bedrijfsrestaurant aan op die feestdag. Of neem als organisatie een keer deel aan een Gay Pride. Vier de verschillen en leer van elkaar; dat maakt je organisatie in mijn ogen een stuk mooier.”
Wil jij meepraten over inclusie en diversiteit? Óf wil je graag werken binnen een mensgerichte organisatie? We vertellen er je graag meer over!